Welkom op De Lelieboom blog: voedsel voor lichaam, geest en ziel
Dit is een blog van de Lelieboom medewerkers waarin we onze creativiteit op de wereld loslaten vanuit onze kennis, ervaring en gevoel. De diepere inhoud van wat we hier delen is gelinkt aan alles wat we doen en waarvoor we staan. We hopen ook jou hiermee te voeden, je diepere zelf te ontdekken en te laten groeien, en je een beter inzicht te geven in je eigen gezondheidsaspecten, zowel fysisch, emotioneel, mentaal, energetisch en spiritueel. Geniet, vervul en heel jezelf ! |
![]() Waarom kiezen voor biologische voeding? Regelmatig ga ik met vrienden of collega’s de discussie aan over het al dan niet eten van bio-voeding. Steevast hoor ik het argument dat «je toch nooit helemaal zeker bent dat het bio is». Of nog zo ééntje is «bio-voeding is niet de prioriteit. Andere dingen zijn belangrijker». Daarom wil ik nu toch graag eens een keer alle argumenten op een rij zetten waarom ik persoonlijk het wel heel belangrijk vind om bio te eten. 1. geen pesticiden, fungiciden, chemische meststoffen Het effect van pesticiden die gebruikt worden in de reguliere landbouw wordt systematisch onderzocht. Meestal is de conclusie dat het gebruik ervan «veilig» is want de hoeveelheden die we binnen krijgen, zijn «minimaal». En zo gebeurt dit voor elke chemische stof. Apart. Nog nooit is echter onderzocht wat het effect is van al deze chemische stoffen samen. Wat doet zo’n chem cocktail met de mens? Met zwangere vrouwen en de foetus, baby’s, peuters, kleuters in volle ontwikkeling? In de biolandbouw wordt enkel gebruik gemaakt van natuurlijke meststoffen en natuurlijke verdelgingsmiddelen. Een heel mooi voorbeeld hiervan vind ik Biogroei, een familiebedrijf in Loonbeek - Huldenberg dat zich heeft gespecialiseerd in het gebruik van «nuttige» insecten (vb aaltjes) om «schadelijke» insecten (vb slakken) in de land- en tuinbouw te bestrijden. Geweldig toch!? 2. Méér micronutriënten en vooral méér “secundaire plantenstoffen” zoals salvestrolen Voeding uit de biolandbouw is veel rijker aan micronutriënten zoals vitaminen en mineralen, antioxidanten zoals bio-flavonoïden… dan voeding uit de klassieke landbouw. Dat zijn net al die stoffen waar we zo vaak tekort aan hebben en daardoor mee aanleiding zijn tot depressie, burn-out, fibromyalgie, chronische vermoeidheid… Planten die overspoten worden met pesticiden reageren hierop door zelf geen eigen verdedigingsstoffen meer aan te maken want ze hebben ze niet meer nodig. De stofjes waarmee ze zichzelf normaal beschermen tegen pestjes, schimmels… zijn bijvoorbeeld salvestrolen. Laat dat nu net de stoffen zijn in planten - vooral in fruit - die bij consumptie de mens beschermen tegen kanker. Kan je dan nog bewust niet kiezen voor bio? 3. Beter voor het milieu: de biodiversiteit, de bodemkwaliteit, het grondwater, de rivieren, zeeën en oceanen, het dierenwelzijn Het bewijsmateriaal blijft zich steeds verder opstapelen dat heel wat chemische stoffen niet goed zijn voor de mens en ook niet goed zijn voor ons milieu. Zo weten we intussen dat plastics - vooral microplastics - bijzonder belastend zijn voor ons milieu, zowel voor flora als fauna. Getuigen daarvan zijn de stapels filmmateriaal die circuleren op sociale media zoals Facebook. De dieren die in de biologische landbouw worden gekweekt, worden respectvol behandeld, huizen in ruime stallen en hebben een vrije uitloop, krijgen geen antibiotica tenzij wanneer strikt noodzakelijk. 4. Betere smaak Doorslaggevend argument voor topchefs in sterrenrestaurants! Bio is gewoon veel voller van smaak en lekkerder! Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen die biovoeding eten minder allergische en auto-immuunreacties vertonen, en minder lijden aan chronische laaggradige ontstekingen dan mensen die klassiek eten. En zo zou ik nog wel een tijdje kunnen doorgaan. Maar wat vind ik persoonlijk nu het allerbelangrijkste argument om bio te eten? 5. De bewuste keuze die we maken voor een andere wereld. Simpel. Het gaat niet alleen om een betere smaak of minder pesticiden. Het gaat erom dat we kiezen voor een andere aanpak, voor een andere manier van omgaan met onze aarde en de natuurlijke rijkdommen, de planten, de dieren. Of gaan we die oogkleppen blijven dragen, doen alsof er niets aan de hand is en in sneltempo alle natuurlijke rijkdom opsouperen? Met chemicaliën het milieu onleefbaar maken? Onze vissen in de zeeën verontreinigen met zware metalen? In naam van dea moneta, de godin van het geld. Of kiezen we bewust voor duurzaam en respectvol, puur en zuiver? Voor consuminderen in plaats van consumeren. Voor geluk en spirituele rijkdom in plaats van macht en geld en een groei-index? Kiezen voor biovoeding is daarom voor mij een bewuste keuze die past in een groter geheel. Een collega op het werk die bewust kiest voor vegetarisch (geen vlees, geen vis, geen dierenleed) zei een keer dat ze het beu was dat mensen haar steeds uitdagen om zich te «verantwoorden» waarom ze daarvoor kiest. Wel, net zo krijg ik soms het gevoel dat ik telkens weer opnieuw mezelf moet verantwoorden waarom ik nu bewust kies voor bio. Mij lijkt het logischer dat mensen die (bewust?) kiezen voor klassieke voeding zou gevraagd worden om die keuze te verantwoorden. Toch? Ben ik degene die «overdrijf» wanneer ik kies voor bio? Laat mij maar weten of je het daar mee eens bent of niet! Alle reacties zijn welkom! 6. (Bewust kiezen voor) bio is een weldaad voor onze darmen! Het is pas recent dat wetenschappers een eerste inzicht beginnen krijgen in het belang van onze darmen voor onze algemene gezondheidstoestand. Hoe is onze darmflora verweven met onze immuniteit, hormoonproductie en zenuwstelsel? Welke rol spelen onze darmen bij allergieën en auto-immuunreacties? Hebben we niet alleen een darmflora maar ook een vaginale flora, een longflora en een keel- & mondflora? Misschien ook een huidflora? Bestaat er een relatie tussen bacteriën op onze huid en eczema & astma? Hoe beïnvloedt stress onze darmen? Welke rol speelt voeding bij darmaandoeningen zoals colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn? Bestaat er zoiets als een obese of slanke darmflora? Nieuwsgierig naar de antwoorden? Kom dan luisteren op dinsdag 8 mei naar mijn les over het belang van gezonde voeding en een gezond darmmicrobioom. Ilse Scheirlinckx (1) Als het voor jou heel belangrijk is om met zekerheid te weten of voeding écht bio is, kies dan voor het Demeter label. Meer info over biolabels. (2) Higher antioxidant and lower cadmium concentrations and lower incidence of pesticide residues in organically grown crops: a systematic literature review and meta-analyses. (3) Interview met Prof. Dan Burke
1 Reactie
Vdb jan
29/4/2018 12:43:05
Mooi artikel met nieuwe elementen voor me. De smaak is veelal bij BIO ook vele beter en een kleinere hoeveelheid volstaat sneller .
Antwoord
Laat een antwoord achter. |